V Rooseveltovej nemocnici vykonali 796 roboticky asistovaných operácií

24.01.2024 Banská Bystrica

Banská Bystrica 23. januára (TASR) - Ak v počiatkoch odborníci Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici vykonávali ročne približne 150 roboticky asistovaných operácií, v súčasnosti je to už viac ako päťnásobok. V uplynulom roku urobili za pomoci robotického chirurgického systému rekordných 796 operácií, čo je doteraz vôbec najvyšší ročný počet výkonov. Informovala o tom v utorok nemocnica na sociálnej sieti.

"Minuloročné maximum 697 sme tak prekonali skoro o stovku. Kapacitné možnosti robotov a našich šikovných a skúsených operatérov využívame naozaj naplno. V prepočte sú naše dva robotické systémy daVinci súčasťou operácie približne dvakrát denne, čo vychádza, že jeden robot aspoň raz denne operuje. Sme radi, že táto šetrná metodika pomáha stále vyššiemu počtu pacientov," uviedla nemocnica, ktorá tieto operácie robí už od roku 2011.

V roku 2023 uskutočnila 550 roboticky asistovaných operácií prostaty, obličky a močového mechúra, 126 žien zoperovala pre gynekologické problémy, vykonala 115 operácií hrubého čreva, konečníka a piatich pacientov operovali ORL lekári.

"Za viac ako 12 rokov máme za sebou už 4880 operácií robotom, blížime sa k hranici 5000," pripomenula nemocnica.
 

Vyberte región